petak, 7. prosinca 2012.

Centar kulturnih zbivanja na zagrebačkom Črnomercu

Zagrebu definitivno nedostaje kulturnih projekata, pogotovo onih koji bi bili malo drugačiji od standardnih izložbi na koje smo navikli. Zato je na umjetničkoj sceni posljednjih godinu i pol pravo osvježenje donijela privatna galerija Lauba. Projekt započet 2011. godine inicirao je kolekcionar i poduzetnik Tomislav Kličko.


Prostor na Črnomercu koji je postao dom umjetninama je nekadašnja zgrada Tekstilnog kombinata Zagreb, stara više od sto godina. Samim ulaskom u prostor odmah je jasno da se ne radi o klasičnom tipu muzeja. Naime, postava se mijenja svaki mjesec (tzv. "nestalni postav"), uz što se paralelno odvijaju druge izložbe i različita događanja.
Odmah po otvaranju, Lauba se počela prezentirati kao svojevrsnu laboratorij za umjetničke eksperimente, te je uvijek težila uključivanju publike u svoje projekte. Standardi su pomaknuti i što se tiče radnog vremena, te je Lauba otvorena čak do 23 sata!

Nika Radić: "Za Cocteaua"

Nedavno sam prisustvovala otvorenju izložbe pod nazivom "Finalisti", na kojoj su predstavljeni recentni radovi jedanaest hrvatskih umjetnika. "Finaliste" imamo prilike vidjeti jednom godišnje, a na njoj su izloženi radovi prikupljeni posljednjih godinu dana u okviru ove privatne zbirke.
Ovu izložbu koja traje sve do kraja siječnja svakako bih preporučila svakome kome je već pomalo dosta klasičnih izložba u Zagrebu, te želi vidjeti nešto mnogo inovativnije i zanimljivije.




Da je sami prostor Laube postao jako zanimljiv u proteklih godinu dana pokazuje i to što je poslužila kao mjesto odžavanja raznih događaja koji nisu direktno povezani s umjetnošću. Tako je prije par mjeseci u Laubi održan Cro A Porter, jedan od najvećih hrvatskih modnih događaja.
Za kraj, ovaj jedinstveni prostor možda je, odmah po otvaranju, najbolje opisao novinar Zlatko Gall: "Lauba je prava pravcata suprotnost uštogljenim galerijsko-muzejskim pogonima koji ziheraškim izložbama s malo ili nimalo veze s aktualnom stvarnošću idu na sigurno."

1 komentar:

  1. Sviđa mi se što si objavila post o Laubi, jer je upravo ona donijela osvježenje na hrvatsku kulturnu scenu. Post je odličan,a slike jako zanimljive. Lauba definitivno nije ostala nezamijećena, a posebno mi se sviđa činjenica da se u njoj može održati raznovrstan spektar događanja. Zanimljiv je bio performans održan 10. mjesecu koji su izveli dj Petar Dundov i umjetnik Ivan Marušić Klif. Oni su, na svoj način, pokušali demonstrirati povezanost slike sa zvukom. Radilo se o elektronskoj glazbi. U ovom isječku vidi se o čemu se radi:
    http://www.youtube.com/watch?v=iJILoV32uuY

    OdgovoriIzbriši