petak, 28. prosinca 2012.

"If you have a broken heart, go to Zagreb, Croatia"




Jedini projekt ovakvog tipa u svijetu, s radom je započeo 2006. godine. Od 2010. izložbeni prostor nalazi se i u samom centru Zagreba, na Gornjem gradu. Muzej prekinutih veza je ujedno i prvi privatni kulturni projekt u Hrvatskoj. Na ovu ideju došli su Olinka Vištica i Dražen Grubišić - bivši ljubavni par.
Koncept je jednostavan - umjesto da bacate neželjene stvari koje vas podsjećaju na propalu vezu, donirajte ih ovoj jedinstvenoj zbirci. One će tada biti izložene u muzeju, zajedno s kratkom pričom koja opisuje vezu. Odnosno, prekid iste.


Odmah po ulasku u muzejski prostor jasno je da ćete u ovih nekoliko prostorija vidjeti mnogo različitih, ponekad i bizarnih predmeta. Osim standardnih plišanih igračaka, knjiga i ljubavnih pisama, svoje mjesto u ovoj neobičnoj zbirci pronašli su i predmeti poput krhotina razbijenog prozora, automobilski retrovizor, pa čak i jedna sjekira. Prikupljeni izlošci dolaze iz svih krajeva svijeta.


Odmah po otvaranju, Muzej prekinutih veza postao je velik hit - na jednom britanskom turističkom portalu ovo je jedini muzej u prvih deset zagrebačkih znamenitosti koje posjetitelji iz cijelog svijeta preporučuju. Može se reći da je u samo nekoliko godina postojanja muzej stekao status jednog od najprepoznatljivijih simbola Zagreba.


Svoje neželjene predmete muzeju može darovati svatko, tako da je ovo na neki način i prilika da pojedinac preboli prekid na jedan veoma kreativan način. Mnogi strani mediji tako su za ovu jedinstvenu izložbu svojevremeno navodili: "If you have a broken heart, go to Zagreb, Croatia".
U sklopu muzeja nalaze se kafić i dućan u kojem su u prodaji mnogi originalni predmeti, kao što je npr. gumica za brisanje s natpisom "bad memories eraser".


Bilo da ste se jednom (ili više puta) našli u sličnoj situaciji sličnoj vlasnicima ovih predmeta, ili ste tek znatiželjni - posebnog razloga za posjet ovoj zanimljivoj zbirci nema. Muzej prekinutih veza tako je postao i simbolom onoga što Zagrebu, ali i cijeloj Hrvatskoj nedostaje - inovativnih kulturnih projekata koji su u mogućnosti privući veći broj posjetitelja iz cijelog svijeta.

4 komentara:

  1. Odlična je to inicijativa, mislim da ih ima nekoliko u svijetu. Super mi je ovo za suvenire!:) Skoro svaki drugi dan sam na gornjem gradu, a nikako da odem! koje su cijene ulaznica, Nataša?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cijena je 20 kn za studente, i stvarno vrijedi svake kune! :) Nije zanimljivo toliko zbog samih predmeta, već zbog priča koje ih prate, a stvarno se može svega pročitati!

      Izbriši
  2. Odličan post i super fotke :)Muzej prekinutih veza definitivno je na mojoj "to do" listi, ali nažalost još ga nisam imala prilike posjetiti. Ovim postom si me još više zaintrigirala. Smatram da je to jedan jako zanimljiv projekt dvoje mladih ljudi koji su također bivši par. Do nedavno nisam bila ni svjesna da je Muzej prekinutih veza poznat izvan naših ganica, no čitala sam članke koji govore o tome da se planiraju gostujuće izložbe u San Franciscu i Singapuru. Ne samo da se širi po Europi, nego već dostiže i svjetske razmjere. Sviđa mi se što je to nešto novo, simpatično i definitivno originalno. Za razliku od nekih drugih muzeja ovaj je jako zanimljiv svim uzrastima, od onih najmlađih do najstarijih. Super mi je što nije statičan istalno održava gostujuće izložbe, te na taj način radi i reklamu za Lijepu našu. O njemu izvještavaju i vodeći svjetski mediji, kao primjerice CNN preko Nove Tv u ovoj zanimljivoj reportaži :)http://magazinmoderna.ba/svijet-reportaze-dogadjaji-savjeti-putovanja/item/262-zagreb-muzej-prekinutih-veza-pun-turista

    OdgovoriIzbriši