nedjelja, 16. prosinca 2012.

Zlatna pirueta - manifestacija koja propada?




Po prvi put održana 1967. godine na zagrebačkoj Šalati, klizačko natjecanje Zlatna pirueta tijekom godina je izrasla u veliku međunarodnu manifestaciju. Tako je Zagreb više puta imao priliku ugostiti neke od najvećih imena svjetskog klizanja. Hrvatska je također imala zapažene nastupe svojih predstavnika. Najpoznatije su definitivno Sanda Dubravčić 70-ih i 80-ih godina, te Idora Hegel koja je nastupala do prije nekoliko godina.
Međutim, to su bila bolja vremena, tako da se danas Pirueta ne bori samo za veći broj gledatelja, već za sami opstanak. Prije nekoliko godina prijetilo joj je i konačno gašenje zbog nesuglasice predsjednice Hrvatskog klizačkog saveza Morane Paliković Gruden i gradske skupštine (to je trebalo biti prvi puta da se natjecanje nije održalo od rata, kada je otkazivanje ipak imalo sasvim opravdan razlog). Pirueta je na kraju ipak spašena, no pitanje je što je danas zapravo ostalo od nekad najjačeg međunarodnog natjecanja u ovom dijelu Europe...

Carolina Kostner iz Italije


Ove godine Pirueta se u medijima pojavljivala samo zbog jednog razloga - nastupa svjetske i europske prvakinje, talijanke Caroline Kostner. Ostali natjecatelji (među kojima je zaista bilo mnogo kvalitetnih klizačica i klizača) možda su tek jednom ili dvaput bili uopće spomenuti, i to tek negdje na marginama stranice, gdje su stajali konačni rezultati natjecanja. No, čak niti Carolinin nastup koji se dugo svečano najavljivao nije uspio napuniti prazne tribine u zagrebačkom Domu sportova. Tako je već godinama, pa je nedavno i HRT odustao od prenošenja natjecanja što je nekad bila redovita praksa. Više niti ne postoje novinari kompetentni za kvalitetno komentiranje natjecanja, jer ne postoji publika koju bi to moglo zanimati (može se reći da su 70-e godine, uz žive i zanimljive prijenose Milke Babović bile najbolje godine Zlatne piruete). Naposlijetku, ni ulaznica od samo 20 kuna koja vrijedi za sva tri dana natjecanja, nije privukla nikoga osim ljudi koji su na ovaj ili onaj način uključeni u samo klizanje.

Hrvatska predstavnica Mirna Librić


Od hrvatskih predstavnika ove se godine moglo pogledati tri nastupa u ženskoj, i jedan u muškoj kategoriji. Zapaženih rezultata naših mladih klizača nažalost ni ove godine nije bilo. Carolina Kostner očekivano je pobijedila u ženskoj, a Vladislav Sezganov iz Rusije u muškoj kategoriji.

Ruskinja Kristina Zaseeva, osvajačica srebrne medalje


Već nekoliko godina u klizačkim se krugovima konstantno postavlja pitanje što će u budućnosti biti sa Zlatnom piruetom. Činjenica je da staru slavu teško da će ikad više steći. Postoji i mogućnost ukidanja natjecanja, no smatram kako do toga ipak neće doći, pošto je Pirueta kao natjecanje s dugogodišnjom tradicijom na neki način postala i simbolom Zagreba.
Tako je završilo i ovogodišnje, 45. izdanje Zlatne piruete.Međutim, uskoro slijedi pravi izazov za hrvatsko klizanje - Europsko prvenstvo koje će se u siječnju održati u Domu sportova. Kako će Zagreb ugostiti ovu manifestaciju, kad se u drugim državama za takva velika natjecanja redovito se traži karta više, vidjet ćemo...


Nema komentara:

Objavi komentar