četvrtak, 20. prosinca 2012.

Steve McCurry u Umjetničkom paviljonu



Većini ljudi samo ime Steve McCurry vjerojatno ne govori mnogo. No zato se vjerojatno svi sjećaju jedne od najpoznatijih naslovnica časopisa National Geographic, na kojoj se nalazi fotografija afganistanske djevojčice prodorno zelenih očiju. Autor ove slavne fotografije, nastale 1984. godine, upravo je  McCurry.
U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu do 30.12. traje izložba ovog američkog fotografa pod nazivom "Život u slikama / South - Southeast". Na izložbi imate priliku pogledati njegove najpoznatije radove, među kojima je i "Afganistanska djevojka". Ukupno je u Zagrebu izložena čak 101 McCurryjeva fotografija, a pokraj svake posjetitelji mogu pročitati i priču o njenom nastanku. Paviljon je izložbu postavio u suradnji sa slovenskom Galerijom Fotografija, gdje je izložbu u samo dva mjeseca posjetilo više od 13 000 ljudi.

Afganistanska djevojka, 1984.

McCurry je u svojoj karijeri obišao mnogo kriznih područja u svijetu, odakle potječe i većina fotografija. Međutim, on se nije koncentrirao na posljedice ratnih i drugih razaranja, već ga je okupirala ljudska dimenzija - što je i vidljivo, pošto veći dio izložbe čine portreti. Svaka fotografija je na neki način posebna i vizualno dojmljiva. Najveći interes izazvala je naravno Afganistanska djevojka, koja još uvijek plijeni pažnju. Zanimljivo je kako je McCurry pronašao djevojku s fotografije, 17 godina poslije -  fotografija koja je tada nastala, također se može vidjeti u Umjetničkom paviljonu.

Ribari iz Šri Lanke, 1995.

Steve McCurry svojim je fotografijama uspio ljudima približiti neke dijelove svijeta i njihove običaje koji su u potpunoj suprotnosti sa svime na što smo navikli, i čime smo svakodnevno okruženi.
Interes publike za izložbu nije izostao, te je njeno trajanje naknadno produženo (u početku je trebala trajati do 9.12.).


Deve u ratnom požaru naftnih polja, Kuvajt, 1991.

Danas 62-godišnji Steve McCurry i dalje je aktivan fotoreporter, te stalni suradnik National Geographica i fotoreporterske agencije Magnum Photos. Ova izložba uspjela je okupiti širok tematski raspon njegovih fotografija i pokazati ono najbolje od svega - i to od Istoka do Zapada. Upravo zato bih ju svrstala u zasigurno najzanimljiviju izložbu u posljednje vrijeme u Zagrebu.


1 komentar:

  1. On stvarno ima prekrasne fotografije. Kao da "uhvati" onaj poseban trenutak. Svojim fotografijama može ispričati priču. Sama sam posjetila izložbu, tako da mogu pohvaliti tvoj post i odlične fotografije. Uspjela si prenijeti onu bit iložbe, tako da netko tko je nije posjtio može dobiti dojam kako je bilo. Najviše mi se svidjela, upravo i njegova najpoznatija fotografija, a to je portret afganistanke djevojke, do koje ga je životni put nakon mnogo godina opet doveo. Negdje sam pročitala kako je McCurry, kada je opet susreo djevojku nakon dugo vremena, dao joj novac i sagradio joj kuću jer je smatrao da je ona djelomično zaslužna za njegov svjetski uspjeh. Pronašla sam članak koji baš objašnjava razloge portetiranja ove mlade djevojke, te objašnjava detalje vezane uz jedan od najpoznatijih porteta.
    http://www.fot-o-grafiti.hr/nauci/portret/najpoznatiji-portreti-afganistanska-djevojka

    OdgovoriIzbriši