subota, 22. prosinca 2012.

Karim Rashid u Muzeju suvremene umjetnosti


Ego vaze, 2003.

Izložba Karima Rashida pod nazivom Ideologija ljepote jedna je od rijetkih koja je u posljednje vrijeme izazvala tako velik interes - za nju se na samom otvaranju čekalo u redovima pred ulazom u MSU.
Karim Rashid u proteklih je nekoliko godina stekao titulu jednog od najproduktivnijih i najpoznatijih dizajnera današnjice. Prepoznatljiv je, među ostalim, i samom svojom pojavom, tj. neobičnom stilu odijevanja - većinu vremena može ga se vidjeti u isključivo bijelim ili ružičastim nijansama. Ili njihovoj kombinaciji.

Studija bicikla

Izložba kojom se u Muzeju suvremene umjetnosti predstavio zagrebačkoj publici, bila je u potpunosti uklopljena u stalni postav muzeja, pod nazivom Zbirka u pokretu. To je na taj način osmišljeno prvenstveno zato što su u muzeju većinom zastupljeni radovi hrvatskih umjetnika koji su još sredinom 20. stoljeća spajali umjetnost i dizajn.
Karim Rashid sam je rekao kako se on orijentira prvenstveno na proizvode masovne proizvodnje koji nose određenu poruku, svima lako razumljivu.


U muzeju su na nekoliko mjesta također postavljene multimedijalne instalacije u kojima umjetnik govori o sebi, umjetnosti i dizajnu danas, ali i razlozima zbog kojih je još prije dvije godine odlučio da izložbu želi postaviti baš u zagrebački MSU.
U Zagrebu je moguće pogledati pedesetak izložaka od ukupnog opusa koji sadrži više od 3500 predmeta. Neke od njih kreirao je posebno za ovu izložbu.
Boja koja prevladava na izložbi također je - ružičasta. Razne posude, rasvjetna tijela, pa čak i jedne ženske cipele u ovoj, za Rashida, karakterističnoj boji.


Karim Rashid, podrijetlom iz Egipta, dobitnik je više od 300 prestižnih nagrada za dizajn. Ova izložba organizirana je u suradnji s Muzejom međunarodnog dizajna u Munchenu i ORIS - kućom arhitekture.
Za Rashida mnogi tvrde kako je, kao umjetnik, na najvišem nivou između umjetnosti i dizajna. Međutim, sam Rashid je zaključio kako dizajn ne treba biti umjetnost, te da se dvije djelatnosti ne smiju preklapati.. Je li se on toga zaista držao, moguće je provjeriti na ovoj zanimljivoj izložbi, koja je otvorena do 1. siječnja.


1 komentar: