četvrtak, 3. siječnja 2013.

Igračke stanuju u Etnografskom muzeju




Sigurno se svatko od nas sjeća svojih prvih igračaka i uspoređujemo ih s današnjima. Zašto stoga ne bismo uronili još dalje u prošlost i pogledali kako su dječje igračke izgledale prije više od sto godina?
U Etnografskom muzeju u Zagrebu otvorena je izložba koja će vam pokazati kako su se djeca nekad zabavljala. Muzej je ovom prilikom objedinio tri izložbe - "Iz svijeta igračaka", "Poljske tradicijske dječje igračke", te "Dječje igračke iz hrvatske baštine" koja zauzima središnje mjesto.


Na izložbi su prikazani predmeti specifični za hrvatska sela s kraja 19. stoljeća. Kraj svakog izloženog predmeta moguće je pronaći i detaljan opis načina njegove izrade. Igračke su rađene od raznih vrsta materijala - najzastupljeniji su drvo, keramika i šiblje, te su oslikavane veselim bojama. Zanimljivo je kako se Etnografski muzej sada odlučio izložiti velik broj hrvatskih igračaka koje se i inače nalaze u njegovoj zbirci.
Interaktivnu izložbu prate i projekcije filmova snimljenih u selima Hrvatskog zagorja na kojima se mogu vidjeti majstori i njihove radionice - mjesta gdje nastaju ova mala remek-djela. Poseban doživljaj u prostorijama dodatno pojačava glazbena podloga s taktovima pjesama koje posjetitelje zasigurno vraćaju u djetinjstvo, kao što je, primjerice, "Tata kupi mi auto".





Na prvom katu muzeja, u sklopu dijela izložbe pod nazivom "Iz svijeta igračaka" nalaze se predmeti rađeni od raznih materijala, a većinu čine plišane igračke. Veći dio ove zbirke nastao je sredinom 20. stoljeća u Njemačkoj, u tadašnjim manufakturama. Danas su to već velike europske tvornice, tako da ove igračke zapravo obilježavaju početak njihove masovne proizvodnje.


U sklopu izložbe, Etnografski muzej je organizirao i akciju "Igračka ima srce", pomoću koje se prikupljaju igračke koje su nekad bile dio nečijeg djetinjstva. Umjesto da skuplja prašinu, svoju staru igračku slobodno možete donijeti u muzej. Ona će tamo od 6. ožujka biti izložena zajedno s ostalim igračkama koje prati neka priča.
Smatram da je Etnografski muzej ovom izložbom dokazao svima da za igračke nikada ne možete biti prestari. Također je i najbolji dokaz kako je nekada, u vrijeme prije tehnologije, za igru bila dovoljna tek malena drvena figurica. I neograničena dječja mašta.


3 komentara:

  1. Nisu ni igračke što su nekad bile! danas samo plejka i deri! a nekad je to sve bilo romantično u neku ruku..no sad zvučim ko neka baba, pa budem samo rekla da svaka medalja ima dvije strane, pa tako i nekadašnje i današnje igračke. Jedino mi nisu jasne ove puške..?..

    OdgovoriIzbriši
  2. Izložba igračaka za povratak u svijet mladosti, ali kako i Vika kaže, žalosno je da danas djeca više ne znaju što su one prave gračke i ne znaju izaći van na igralište već se sve vodi na komercijalno, s tv ekrana i tko će imati bolji cars auto ili hello kitty igračku.

    http://www.one2play.hr/citaonica/katalog_12-13/

    A sve je to i duplo skuplje. Gdje su nestale barbike i dječja igrališta? :(

    OdgovoriIzbriši
  3. Izvrsna tema Nataša, vratila me u djetinjstvo, iako smatram da to nije bilo tako davno jer se još uvijek radujem plišanim igračkama. Ova izložba je jako zanimljiva jer su to, većinom, igračke koje svi mi prepoznajemo ali ne vidimo da se djeca njima više igraju. Primjerice, praćka. Mi se time u djetinjstvu više nismo igrali, vjerojatno je to završilo s generacijom naših roditelji ili djedova i baka. No, barem znam kako to izgleda, a današnja djeca, uz mobitel u jednoj ruci i tablet u drugoj, možda i ne znaju. Svako vrijeme nosi svoje novitete, tako i ovo naše, tako će i buduće. Znam da je meni mama, kad sam bila djevojčica, govorila da takvih lutki ili barbika nije bilo dok je ona odrastala. Zato podržavam ovakve izložbe da današnja djeca, barem otprilike, dobiju dojam kako je to izgledalo kad su njihovi bake i djedovi bili djeca, te s kakvim igračkama su se oni igrali. Ovaj vlakić na slici me podsjetio na ona u Muzeju za Umjetnost i obrt, odnosno na izložbi "Advent u Muo". Tamo ima igrački koje su stare i preko dva stoljeća. Ta izložba je završila, no ako netko voli igračke, a Muzeji igračaka u Pragu ili Munchenu su mu predaleko, mislim da je Muzej u Novom Sadu relativno blizu i može dosta toga za ponuditi. Evo par fotki:
    http://www.muzejfantasy.com/sr/foto-galerija-muzej-fantasy

    OdgovoriIzbriši