petak, 11. siječnja 2013.

Fosili kao modna inspiracija



Izložba pod nazivom "Suture, strukture, teksture", možda je jedna od neobičnijih koja se u Zagrebu u posljednje vrijeme može pogledati. Jer kako uopće spojiti dvije potpuno različite stvari kao što su fosili i - moda? Odgovor možete pronaći u Prirodoslovnom muzeju, gdje je modna dizajnerica Ksenija Vrbanić u tome uspjela.


U nekoliko prostorija na zagrebačkom Gornjem gradu posjetitelji s jedne strane mogu vidjeti izložbu samih fosila u vlasništvu muzeja, a kraj svakog izloška stoji dizajnerski komad odjeće inspiriran tim fosilom. Različite teksture kamenih reljefa, neke stare i do 300 milijuna godina, našle su se kao predložak za izradu printova na tkanini. Neki fosili inspirirali su i sami kroj odjevnih predmeta, a efekt je dobiven mnogim naborima i spajanjem tekstura više vrsta tkanina u jednu cjelinu. Poruka je jasna - ljudima se na noviji, moderniji način želi približiti fascinantan svijet fosila koji je u Prirodoslovnom muzeju moguće vidjeti svakodnevno.
Cijelu izložbu prate modne fotografije Marka Grubišića, na kojima se mogu vidjeti modeli u kreacijama Ksenije Vrbanić.


Izložba koja je otvorena još u listopadu, zasad dobiva samo pozitivne komentare. Međutim, smatram da je samo ideja ovog neobičnog spoja ono što na prvu ruku oduševljava. Osim nekoliko predmeta koji odskaču od onog na što smo već navikli, ostatak postava su uglavnom tek obične bijele majice klasičnih krojeva na kojima je print određenog fosila. Jedan od najneobičnijih predmeta je svilena haljina koja je posebnim tehnikama "fosilizirana", odnosno dobiven je sličan efekt starosti i krhkosti kao kod pravih fosila. Ta haljina je iz kolekcije Ksenije Vrbanić za 2006. godinu.


Tajna uspjeha ove izložbe tako vrlo vjerojatno ne leži samo u izloženim odjevnim modelima, već i u originalnom prostoru u kojem su pronašli svoje mjesto.
Ovaj neobičan pristup predstavlja nešto sasvim novo za Prirodoslovni muzej. Suradnja ovakvog tipa zapravo  je pokušaj da se susretom potpuno različitih sadržaja potakne javnost da se približi atraktivnom muzejskom materijalu na potpuno nov i nekonvencionalan način.



3 komentara:

  1. Još jedna zanimljiva izložba u gradu. I neobična. Svakako vrijedi pogledati i istražiti ovakve stvari.

    OdgovoriIzbriši
  2. Modernizacija fosila - uspjela! :D

    OdgovoriIzbriši