nedjelja, 13. siječnja 2013.

Povratak u prošlost u samom centru Zagreba



Ovim postom malo ću se odmaknuti od izložbi u Zagrebu koje sam do sada posjećivala. Jedno mjesto na koje se nedjeljom ujutro zaista isplati otići (osim ako baš ne spavate do ručka) je Britanski trg na kojem se održava Sajam antikviteta. Na Britancu se tako svake nedjelje do 14 sati može vidjeti velik broj ljudi koji obilazi mnoge štandove, bilo u potrazi za nekim određenim predmetom, ili pak samo u razgledavanju stvari.
A može se pronaći zaista svega. Od odjevnih predmeta, knjiga, ploča, pa sve do gramofona s početka 20. stoljeća.


Najviše su traženi stari satovi, knjige i komadi namještaja. Međutim, i tu treba biti oprezan jer se također nudi velik broj "lažnjaka". Naravno, prodavači za svaki svoj predmet tvrde da posjeduje dio kolekcionarske vrijednosti, te su zato neke cijene zaista previsoke. Stoga je cjenkanje obavezno, i većina prodavača će vam tu izaći u susret.


Među samim izlagačima na sajmu najcjenjeniji su kipovi i skulpture, ali i porculansko posuđe koje, pored nakita, dostiže najviše cijene. Tako se jedan porculanski tanjur, star otprilike sto godina, prodaje za čak 200 eura! Osim posuđa, na gotovo svakom štandu može se pronaći nekoliko primjeraka starog oružja ili oruđa.
Upravo zbog često previsokih i nerealnih cijena ovaj sajam antikviteta mnogi nazivaju "Hrelić za gospodu". To i ima smisla, pošto ne iznenađuje da mnogi prodavači svoje predmete kupuju upravo na Hreliću, pa ih po čak nekoliko desetaka puta višoj cijeni prodaju na Britancu. No, ta činjenica ne zabrinjava kupce kojih još uvijek svake nedjelje ima u velikom broju.


Sajam antikviteta već se nekoliko godina održava na Britancu, pod pokroviteljstvom Tržnica Zagreb.
Ako nemate planova za nedjeljno jutro, Britanac se uvijek isplati obići. Bilo da ste kolekcionar, ili tek znatiželjnik, za svakoga se uvijek pronađe nešto. Jer nikada ne znate gdje će iskrsnuti neki komad za vašu zbirku, ili pak zgodan detalj za dom.
Meutim, iako sajam obiluje pravim antiknim primjercima, može se pronaći i mnogo replika. Ako nemate zaista dobro oko, dvaput razmislite prije nego što izdvojite pozamašniju svotu novca za svoj kolekcionarski primjerak.




4 komentara:

  1. Mogla bih se prošetati jednom :) kad mi je već tak blizu :P

    OdgovoriIzbriši
  2. Da, stvarno je super! Ali po ljeti treba otić, a ne po mećavi kao ja.. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Više puta sam prolazila pored toga, ali nikad nisam otišla pogledati, zvuči zanimljivo !

    OdgovoriIzbriši
  4. antikviteti su zeznuta stvar. jer ukoliko nisi pretjerano upucen mogu te ljudi, prodavači, jako dobro opelješiti. a to nimalo ne želimo.
    s druge strane, možda bas mi zeznemo njih i kupimo nešto po sitnoj cijeni, a za godinu, dvije ce postati dvostruko vrijednije. :)

    http://www.antikviteti.net/antikviteti-net/?p=2961. evo gdje saznati nešto više o samim antikvitetima te na koju izložbu ili sajam poći.

    OdgovoriIzbriši